Novinky z dvorečku

19.02.2010 19:14

V půlce ledna jsme si domů přivezli Zmrzlinku - kačera pižmáka, ať ty naše holky nejsou sami.

Otepluje se a příroda bere za své..... Během jednoho dne jsme shlédli první páření divokých kačen, pižmovek, holubů na střeše a slepic nevyjímaje.....

Začíná nám nosit hedvábnička, bohužel kohoutek ještě není ve formě.

Andulkám Klárce a Karlíkovi jsme dali hnízdící domeček.

7. února jsme dali do líhně první várku vajec rodajlendek. Po prvním prosvětlováním jsme vyřadili jedno vajíčko, které nebylo oplodněné. Takže máme doma fakt tygra :-D Na další den se nám líheň uvolnila s kolébky a skončila na boku, takže po kontrole jsme zjistili, že nám prasklo vajíčko. Vyřadili jsme ho a další 2 které mají mírně naprasklou skořápku jsme nechali, takže uvidíme co z toho bude. (Jen jak se mi nabijou baterky, tak přidám fotky z líhnutí)

26. února máme den před líhnutím, ve fotogalerii najdete fotky líhně s vajíčky. Při prvním naklovnutí budu mít foťák při ruce, tekže zbytek fotek přidám pak........

27. února se začalo klubat první vajíčko, šlo to velmi pomalu, ale výsledku jsme se dočkali až ráno

28. února ráno o půl šesté jsme přišli k hotovému kuřátku. Ve 12 h přibyl další přírustek a další dvě už jsou naklovlá. Je to zdlouhavé čekání. Jelikož líhnem rodokmeně, takže večer nakrroužkujem první kuřátka. Až budem mít malé rodajlendčata venku tak Vám je vyfotím bobky..........

1. března - stále ještě čekáme. Jedno nám po vylíhnutí uhynulo. Nestačilo se ani odpojit od pupeční šnury. 2 se asi udusili a jedno ještě stále bojuje.

2. března ještě stále bojuje se záludnou skořápkou, je tam opravdu čilé. Jinak máme 14 přírůstků

Večer nás překvapilo ještě jedno křupající vajíčko. Sice trošku se zpožděním, ale přece se vylíhlo 15 kuřátko. Je ještě hodně slabounké a malinké. I ten kroužek mu na nožce líta.

4. března - Ve sklepě v bedně nám líta 15. kuřat plné síly a energie. Na křidélkách už jdou vidět první peříčka.

                  Ve fotogalerii naleznete rodičovské hejno a kuřata

Začínají nám snášet pižmovky a divoká kachna. Vajíčka pižmovek jsme museli celkem hledat, protože nám zanášejí tam kde nemají. V líhni máme druhou várku rodajlendek. Začátkem dubna se začnou líhnout a pak přidáváme vajíčka hedvábniček a zdr.rodajlendek.

1.-2. dubna se nám začala líhnout druhá várka rodajlendek. Z 24 nasazených vajec se nám vylíhlo 23, přičemž jedno bylo vyřazené již po 8 dnu. Večer jsme měli jedno úmrtí, takže nám zůstalo 22 kuřat což je naprosto perfektní počet.

Koncem dubna se nám líhla další kuřata. Zdr. rodajlendky a hedvábničky bílé. Bohužel přírůstek byl velice malinkatý....

3. 5 - Kačena pižmová nám zasedla před třemi týdny na vejce. Divoká stále snáší, ale sedět se jí nechce. Do líhně jsme teď nasadili 20 vajec pižmovky jelikož ani jim se nechce zasednout.

5.5. Do chovu nám přibyli wyandoty zdr. modrozlaté. Kohoutek dává všem najevo že je tady. Takže teď se na zahradě rozjel kohoutí zpěv kdo víc a kdo hlasitěji. Přidali se i kohouti od souseda, takže okno raději neotevíráme :-D

16.5 - líhnutí pižmovek - tak jsme se nedočkali

21.5 -  Pižmovka sedí 40. den a teprve teď se začali proklubávat. Daly si pěkně na čas....

22.5 - Pod rozkvočenou hybridku jsme dali další vajíčka pižmovek

23.5 - Tak jich máme 15 krásně žluťounkých + 2 bohužel prohrály boj svůj živůtek a 3 byli prázdné....krása a fotky jsou už v galerii

25.6 - Pod naší hybridkou se nám vylíhlo 10 kachňátek. Jsou velice ofrklé a maminy se vůbec nedrží. Vlezou i do výběhu k slepicím a drží se kouhouta rodajlendky, lezou jim do krmení jakoby se nechumelilo.

30.6 - Pod divokou kachnou se vylíhli 4 kachňata z toho jedno je slabé na nožky. Poté z vajec seslezla a už se nevrátila. Takže vajíčka zachladla a pižmovka dokonala zbytek, kdy je rozbila a sežrala.

Taky jsme měli prázdniny a nebyl čas psát novinky. Ale během dvou měsíců jsme navštívili mnoho výstav...některé jen na posuzování jelikož Petr je adeptem na posuzovatelství. Vystavovali jsme rodajlendky na kterých jsme získali čestnou cenu a putovní pohár a hodnocení bylo vždy optimální kmenu, který jsme si nechali posoudit. Poslední měsíc jsme vystavovali i pižmovky, které byli hodnocené predikátem VD a čestnou cenou. V září nás čeká ještě výstava v Kravařích a v Hati, takže snad se ještě poštěstí. Pižmovky budeme zasílat i na výstavu v Lysé nad Labem. 

K chovu nám během prázdnin přibyly 2 andulky a králíček hermelín modrooký. Máme ho doma jako mazlíka.

Začátkem října se nám vylíhlo 9 pižmovek.

 

2011

Během léta jsme se zúčastnili již pár výstav a rodajlendky opět bodovaly.

Od wyandotek modrozlatých se nám podařilo odchovat 8 kuřátek, které ale jsou v různých lemech se zachovaným zlatým faktorem. Máme jednu bílozlatou, 4 modrozlaté a 3 černozlaté. Teď se snažíme sehnat nového kohouta a slepičky si ponecháme. Chov bych ráda rozšířila i o bílozlaté, ale bohužel se nedaří je sehnat.... Momentálně se drží i chov pižmovek. Bohužel se vše líhne v malém množství a to o 6kusech...

Dále se chov začne rozšiřovat i o králíky a to vídeňské modré. Nakonec jsme si to rozmysleli a zůstaneme jen u drůbeže.

Opustili nás hedvábničky a to do jiných rukou chovatele. Bohužel byli utlačovány wyandotkama a byly stresované.

 

Koncem října jsme chov rozšířili o pár hus českých.

Dne 28.10. se nám narodil čtvrtý člen naší chovatelské rodiny malý Péťa, takže máme dalšího malého pomocníka k naším zvířátkům.

 

2012

Dne 29.2. jsme dali do líhně první násadu vajíček rodajlendek a o týden později jsme zjistili, že z 24 vajíček bylo oplodněno jen jedno.

Je březen a začala nám nosit naše husa, tak doufáme, že do konce měsíce konečně na vajíčka sedne. Teď už jen počkat na snášku pižmovek. Dne 19.4. nasedla husa na 15 ks vajec, teď už jen čekat kolik se vylíhne housátek.

Dne 3.5. byly do fotogalerie vloženy nové fotografie z letošního roku. Budu tam postupně vkládat fotografie chovu i nových přírůstku.

Již máme 2 várky vylíhnutých rodajlendek (7 měsíčních a 17 týdeních). Momentálně máme v líhní 24 vajec zdr. bielefeldek. 

1.6. se nám vylíhlo 20 kuřátek z toho 10 slepiček a 10 kohoutů. Je úžasné, že pohlaví jde poznat již při vylíhnutí.

Nasazujeme další vajíčka a to zdr. rodajlendky. Ty se nám vylíhly 17.7 . Z 28 ks nasazených vajec se nám vylíhlo 13. ks

S kachnama se nám letos taky zadařilo. Odchovali jsme okolo 30 pižmovek a 12 divokých.

Momentálně jsme v rozpravě o zrušení chovu modrozlatých wyandotek a pižmovek.

Bílefeldky se krásně vybarvili a na místní výstavě v Kylešovicích získali svou první čestnou cenu.

Chov wyandotek jsme v září ukončili z důvodu nedostatku místa. Chov se nám, ale  rozrostl a to o králíky české strakáče. Chovný pár jsme zakoupili na celostátní výstavě mladých králíků a mladé drůbeže v Hodoníně.

Ve dnech 13. - 14. 10. 2012 jsem se zůčastnil se svými Rodajlendkami speciální klubové výstavy ve Šternberku. Do fotogalerie vložím pár fotek z této akce, aby jsem prezentoval kvalitu u nás chovaných rodajlendek.

Možná jste zaznamenali, že u Wyandotek a Pižmovek je napsáno chov zrušen. Důvodem bylo to, že naše chovatelské prostory nejsou dostatečné, abychom mohli chovat tolik plemen. Jejich standardy ponecháváme na těchto stránkách dále, aby se případní nový chovatelé  mohli s těmito plemeny blíže seznámit. Účelem těchto stránek je seznámit chovatelskou veřejnost s některými plemeny a to zejména těmi, které máme, nebo jsme měli ve svém chovu. Standardy jsou převzaty ze vzorníku plemen drůbeže a popis králíka českého strakáče ze stránek klubu chovatelů králíků českých strakáčů.

Máme další novou samici českého strakáče. Roční krásku :-)

 

2013

Samice jsme připustily, ale bohužel odchov prozatím nulový. Rodily v největších mrazech a asi nedoufaly v úspěšný odchov, tak je rozházely okolo hnízda.

19.1.- líheň v provozu a první várka rodajlendek nasazena

21.1. venku zas mráz a nedočkavě čekáme co se u samice Emilie narodí. Starší samice Milka je připuštěna...

13.11. Zakoupili jsme 60 ks vajíček křepelky japonské nosné a vložili do líhně. Jedno vajíčko bylo prasklé tak je v líhni 59 ks vajíček. Jestli se líhnutí a odchov křepelek podaří uvažujeme o jejich stálém chovu a dalším rozmnožování.

—————

Zpět