Křepelka japonská 

Jedná se o plemeno drůbeže, které se chová ve dvou typech 1. Křepelka japonská nosná, 2. Křepelka japonská masná.  
 
Křepelka japonská nosná byla původně šlechtěna k co nejvyšší snášce vajec . Vyniká živým temperamentem, rychlým růstem a dobrým opeřováním. Pohlavně dospívá již ve stáří 6 týdnů. Při správném krmení a dostatečné teplotě 18 - 20°C snáší ročně 200 - 300 ks vajec s průměrnou hmotností 13 g a s různě zbarvenou skořápkou, která je nejčastěji krémově hnědá - černohnědě skvrnitá. 
 
Křepelka japonská masná má za cíl produkci masa, které je chuťově blízké pernaté zvěři. Masná křepelka vznikla splynutím brojlerového typu, amerických brojlerových křepelek a křepelek faraon. Pohlavně dospívá ve stáří 6 - 7 týdnů. Při správném krmení a dostatečné teplotě snáší ročně 120 - 200 ks vajec s průměrnou hmotností 16 g a s různě zbarvenou skořápkou, která je nejčastěji krémově hnědá - černohnědě skvrnitá. Vyniká živým temperamentem, rychlým růstem, velmi dobrou zmasilostí a dobrým opeřováním. Pud sezení na vejcích není u křepelek zachován, proto je třeba křepelky líhnout v líhních. Ideální poměr chovného kmene je 1+3
 
V současnosti jsou uznány tyto barevné rázy divoký, tmavě divoký, mahagonový, zlatě divoký, plavě divoký, plavě šedě divoký, bílé, bílé skvrnité a plášťové TUXEDO.